Etusivu » Hyvinvointi » Tattari

Tattari

Herkullinen tattari ihastuttaa pähkinäisellä maullaan. Ota haltuun tämä ikivanha viljelykasvi osana tasapainoista ruokavaliota. Tässä artikkelissa kerromme tattarin historiasta ja ravintoarvoista. Kuukauden raaka-aine: tattari - tattarijauhoja, tatarisuurimmoita, tattarihiutaleita.

Tattarin faktat ja fiktiot

Tattari on ikivanha viljelyskasvi, jonka alkulähteet sijaitsevat Kauko-Idässä, todennäköisimmin Kiinassa. Suomessa tattaria on kasvatettu jo 7000 vuoden ajan. Mikäli nettilähteitäni oikein tulkitsin, on Suomessa tehdyt siitepölylöydökset maailman vanhimmat. Nykyään tattaria viljellään laajasti koko maailmassa, viileässä viihtyvä kasvi on kiitollinen kasvatettava myös vähäravinteisessa maaperässä. Suurimmat tattarintuottajat ovat Venäjä, Kiina ja Kazakstan. Tattari ei ole vilja lainkaan vaan sukua raparperille. Niinpä tattari on luontaisesti gluteenitonta. Mutta huomaapa tämä kun tattaria kaupasta ostat, useat tattarijauhot eivät ole gluteenittomia, koska ne käsitellään ja pakataan samoissa tiloissa tavallisten viljojen kanssa. Luontaisesti gluteenittomia, kotimaisia tattarituotteita: Keskisen mylly Virtasalmen viljatuote Tattari on viimeiset vuosikymmenet ollut länsimaissa jokseenkin paitsiossa, mutta viimeisten vuosien aikana sen suosio on ollut hyvässä kasvussa, Suomessakin viljellään taas tattaria enenevässä määrin kun 1900-luvun puolivälissä viljely loppui käytännössä kokonaan. Tattarilla on tärkeä paikkansa maailman kulinaristisella kartalla, blinit, sobanuudelit, galettet, pizzoccherit edutavat Venäjää, Japania, Ranskaa ja Italiaa. Elli-neidin unelmia -blogissa on hyvä katsaus tattarin historiaan. Tattarin on todettu pitävän kolesteroliarvot balanssissa eikä tattarin hiilihydraatit humpsauta verensokeria pilviin vaan tattari auttaa verensokerin hillitsemisessä. Tattarilla saattaa olla diabetestä ehkäisevää vaikutusta. Kuukauden raaka-aine on tattari, tattarijauhoja, tattarihiutaleita, paahdettuja tattarisuurimoita eli kashaa.

Tattarin ravintoarvot

Tattarista suurin osa on hiilihydraattia, lisäksi siinä on hyvin proteiinia, kaikki aminohapot edustettuina, vaikkakin tattarin proteiinien imeytyminen ei ole kaksista. Vitamiineja tattarissa ei ole edes nimeksi folaattia lukuunottamatta, mutta hivenainekoostumus on vaikuttava. Syömällä sata grammaa tattaria, kattaa päivittäisiä tarpeitaan seuraavasti:
  • Magnesium 58 %
  • Fosfori 35 %
  • Kupari 55 %
  • Magnaani 65 %
Lisäksi tattari on hyvä raudan, kaliumin, sinkin ja seleenin lähde. Lähde: NutrionData.Self

Tattarin ostaminen ja käsittely

Tattaria on myynnissä ainakin kokonaisina ja rouhittuina suurimoina, jauhoina, hiutaleina, pastana ja paahdettuina suurimoina (kasha). Tuoretta tattaria ei tarvitse mitenkään pestä, mutta suurimoiden liottaminen lyhentää keittoaikaa. Tattarisuurimot voi paahtaa itse ja tattaria voi idättää. Huomaa, että tattarin säilyvyys ei ole kaksista, joten käytä tattarituotteesi pakkauksen päivämäärään mennessä.

Suosituimmat tattarireseptit:

Tattaripipari Tattaripannukakut Suklaapannukakut Kookossuklaatattaripuuro Seuraathan jo blogiani Facebookissa, Instagramissa ja Pinterestissä?

Katso myös nämä

Siivutettu banaanileipä puisella leikkuulaudalla

MITÄ VALKOISEN SOKERIN TILALLE?

TILAA ILMAINEN OPAS, JOSSA KERRON MITEN VOIT KORVATA VALKOISEN SOKERIN TERVEELLISEMMILLÄ VAIHTOEHDOILLA.

Täytä lomake ja saat oppaan sähköpostiisi.
Samalla liityt postituslistalleni ja saat ensimmäisenä tiedon uusista resepteistä suoraan sähköpostiisi. Voit perua uutiskirjeen koska tahansa.

Pidämme hyvää huolta henkilötiedoistasi. Lue lisää tietosuojaselosteesta.