Etusivu » Yleinen » Granaattiomenan avaaminen – näin kuorit granaattiomenan

Granaattiomenan avaaminen – näin kuorit granaattiomenan

Granaattiomenasta pitäisi saada siemenet ulos suht kokonaisina ilman, että ensin täytyy vuorata keittiö sanomalehdellä ja pukeutua suojapukuun ja plussaa olisi jos hommaan ei menisi tuntia. Granaattiomenan avaaminen siististi ja nopeasti on ihan mahdollista ja helppoakin vielä. Granaattiomena sopii syötäväksi sellaisenaan tai käytettäväksi ruoanlaitossa ja leivonnassa. Esittelen tässä kolme erilaista tapaa miten kuoria granaattiomena. Helppoja kaikki, suht sotkuttomia kaikkia, suht nopeita kaikkia. Valitse suosikkisi ja tarkoituksiisi parhaiten sopiva: 1. Pura agressiosi granaattiomenaan ja hakkaa siemenet ulos. 2. Upota avattu hedelmä vesikulhoon. 3. Avaa hedelmä lohkoiksi ja nipsuttele siemenet kulhoon. Suosittelen katsomaan videon, jolla kaikki kolme tapaa on yksityiskohtaisesti havainnollistettu.  

Granaattiomenan avaaminen puukauhalla koputtelemalla

Tämä kikka on ehdottomasti nopein tapa saada siemenet ulos granaattiomenasta. Ensimmäisen kerran kun telkkarissa näin Jamie Oliverin hakkaavan granaattiomenaa, en voinut uskoa, että tämä oikeasti toimii vaan jouduin lähtemään kauppaan varta vasten granaattiomenoita ostamaan. Varsinkin, jos olet koittanut saada siemeniä ulos jollain kaivelumetodilla, on tämä suorastaan tajunnanräjäyttävää! Kääntöpuolena tässä tavassa on sottaisuus, jos ei nyt mehua seinille saakka lennä, niin en ehkä kuitenkaan valkoiseen paitaan pukeutuisi niin kuin Jamie Oliver telkkarissa. Siemenet ovat granaattiomenan sisuksissa kiinni sellaisella ihan pienillä vaaleilla kappaleella ja ne kaikki päätyvät paukuttelemalla siementen joukkoon ja musta se on ärsyttävää. Siksi harvemmin avaan granaattiomenoita näin. Kopauttele siemenet ulos granaattiomenasta puukauhalla.
 1. Halkaise granaattiomena kuljettamalla veistä varovasti kuoren läpi koko kierros hedelmän ympäri. Älä leikkaa läpi, sillä silloin alkaa mehu roiskua.
 2. Käännä hedelmänpuolikkaat erilleen.
 3. Ota kulho. Laita hedelmänpuolikas kämmenellesi siemenet alas päin ja sijoita kämmen kulhon päälle.
 4. Ota toiseen käteen puinen kauha tai kapusta, harota sormia hieman ja ala paukuttaa granaattiomenaa kauhalla. Jakele hedelmälle napakoita iskuja, aloita päältä ja siirry tarvittaessa vähän laidoille. Siemenet putoavat kulhoon.
 5. Nouki valkoiset kalvot ja kuoren palat siementen joukosta.

Plussat:

 • erittäin nopeaa
 • erittäin helppoa

Miinukset:

 • siemenet saattavat rikkoutua ja silloin niistä tulee mehua
 • sotkuisin näistä kolmesta esittelemästäni keinosta
 • myös mahdolliset huonot siemenet päätyvät kulhoon
 • valkoisten osien nyppiminen ärsyttää

2. Granaattiomenan avaaminen veden alla

Upottamalla avatun granaattiomenan veden alle, saat siemenet irti nopeasti ja siististi. Tämä on monen suosikkitapa juuri edellä mainituista syistä. Sotku on todellakin olematon ja siemenet säilyvät kokonaisina. Siemenet vajoavat pohjalle ja valkoiset kalvot ja palat nousevat pinnalle, josta ne on helppo poistaa ennen siementen valuttamista. Valuttamisosuus onkin se syy miksi en juurikaan tähän tapaan turvaudu, käyttötavasta riipuuen joutuu siemeniä valuttamaan enemmän tai vähemmän tai kuivailemaan talouspaperilla. Salaatteihin tämä on näppärää nopeutensa vuoksi eikä märät siemenet haittaa. Granaattiomenan avaaminen upottamalla veteen on nopeaa ja siistiä.
 1. Halkaise granaattiomena kahteen osaan kuljettamalla veistä kuorta pitkin. Älä leikkaa hedelmän läpi etteivät siemet rikkoudu.
 2. Avaa hedelmä varovasti kääntämällä.
 3. Täytä kulho kylmällä vedellä ja upota puolikas kulhoon.
 4. Kääntele puolikasta reunoilta veden alla, jotta se avautuu tai halkeaa.
 5. Irrota siemenet.
 6. Poista kuoren kappaleet ja kaikki valkoiset osat veden pinnalta ja valuta siemenet.

Plussat:

 • nopeaa
 • todella siistiä

Miinukset:

 • märkää, käyttötarkoituksesta riippuen siemeniä saattaa joutua kuivattelemaan
 • jos hedelmässä on huonoja siemeniä, pitää ne noukkia erilleen irrotteluvaiheessa ja homma hidastuu
 • perfektionistin pää räjähtää kalastaessa valkoisia pikkuhiutaleita teesiivilällä

3. Granaattiomenan avaaminen lohkomalla

Tämä kolmas tapa on mun suosikki granaattiomenoiden siementen irrottamiseen. Tämä on hitain, mutta harjoitus tekee mestarin ja muutaman hedelmän jälkeen homma sujuu kuin tanssi. Kaikki valkoinen pysyy kaukana siementen joukosta ja mahdolliset huonot siemenet jäävät kuoreen kiinni kun voit itse valita mitkä siemenet irrotat ja mitkä et. Leikkaa granaattiomena lohkoihin ja irrota siemenet.
 1. Leikkaa granaattiomenasta ”hattu” irti kuljettamalla veistä hedelmän tupsun alla. Nosta hattu veitsellä irti.
 2. Viillä granaattiomena kuorta pitkin veitsellä lohkoihin, mutta älä leikkaa läpi.
 3. Irrota lohkot varovasti toisistaan.
 4. Irrota siemenet kulhoon sormin. Kääntämällä lohkot auki kulhon päällä, saat varmasti kaikki siemenet talteen.

Plussat:

 • siemenet ovat heti käyttövalmiita
 • siemenet eivät mene rikki ja mehustu
 • siementen joukkoon ei päädy valkoisia osia
 • huonot siemenet voi vaan jättää kuoreen kiinni

Miinukset:

 • hidasta
 • ei täydellisen siistiä
Miten sinä avaat granaattiomenan? Oliko nämä tavat tuttuja? Kuukauden raaka-aine, #queeningredient, on Veera R. -blogin sesonkeihin keskittyvä ruokasarja.

Katso myös nämä

Siivutettu banaanileipä puisella leikkuulaudalla

MITÄ VALKOISEN SOKERIN TILALLE?

TILAA ILMAINEN OPAS, JOSSA KERRON MITEN VOIT KORVATA VALKOISEN SOKERIN TERVEELLISEMMILLÄ VAIHTOEHDOILLA.

Täytä lomake ja saat oppaan sähköpostiisi.
Samalla liityt postituslistalleni ja saat ensimmäisenä tiedon uusista resepteistä suoraan sähköpostiisi. Voit perua uutiskirjeen koska tahansa.

Pidämme hyvää huolta henkilötiedoistasi. Lue lisää tietosuojaselosteesta.