Vegaaninen omega-3 -öljy auttaa pitämään elimistön rasvahapot tasapainossa ja edistää terveyttä monella tapaa.
Tässä postauksessa on kaupallista sisältöä.
Ihmiselimistö tarvitsee toimiakseen liudan elintärkeitä omega-rasvahappoja, joita saadaan pääsääntöisesti ravinnosta. Tässä postauksessa tärkeää roolia näyttelevät omega-3- ja omega-6-rasvahapot, joita välttämättömiksikin kutsutaan, sillä ne täytyy saada ravinnosta, elimistömme ei pysty niitä itse muodostamaan.
Mistä saa omegaa?
Kun vedetään mutkat roimasta suoraksi, voidaan sanoa, että omega-6-rasvahappoja saadaan kasveista ja omega-3-rasvahappoja saadaan kalasta. Eikä mistä tahansa kalasta, vaan rasvaisesta, kylmien merien villistä kalasta.
Näinpä vegaaneilla ja kasvissyöjillä on korkea riski saada näitä kahta rasvahappoa väärässä suhteessa. Omega-3:a saadaan toki myös kasvikunnan tuotteista, kuten siemenistä ja pähkinöistä, mutta niiden runsaasti sisältämä alfalinoleenihappo eli ALA muuntuu elimistössä heikosti elintärkeiksi EPA- ja DHA-rasvahapoiksi. EPA on eikosapentaeenihappo ja DHA on dokosaheksaeenihappo.
Samainen riski on muuten meillä kaikilla, ruokavalioon katsomatta. Arviolta vain noin 5 % meistä saa ravinnostaan välttämättömiä rasvahappoja oikeassa suhteessa eli niin, että omega-6 rasvahappoja saataisiin korkeintaan kolme kertaa enemmän kuin omega-3:sia. Puhutaan siis rasvahappotasapainosta 3:1.
Rasvahappotasapaino ja sitä myöten omega-3-lisäravinteen tarve on helppo selvittää yksinkertaisella, kotona sormenpäästä otettavalla verikokeella. Testi mittaa 11 rasvahappoa elimistössä, joten tulokset kertovat huomattavasti enemmän kuin vain omega-3:n ja omega-6:den suhteen.
Lue lisää rasvahappotasapainosta ja sen testaamisesta: Zinzino Testi ja Zinzino BalanceOil-kokemuksia
Omega-6-rasvahappoja saadaan erittäin hyvin ravinnosta. Varsinkin nykyaikaiset ruokailutottumukset ja elintarviketeollisuus suosivat paljon omega-6:tta sisältäviä kasviöljyä kun taas kalan syönti on useilla melko vähäistä ja lautaselle päätyvät omegamielessä väärät lajit.
Vaihtoehtoja rasvahappojen oikealle ja optimaaliselle suhteelle ja saannille on olla melkoisen tarkkana siitä mitä suuhunsa laittaa ja syödä riittävästi kalaa. Jälkimmäinen ei tietenkään ole vegaaneille mikään vaihtoehto.
Mistä kala saa omega-rasvahapponsa?
Rasvainen merikala ei olele luontaisesti solut omegaa pullollaan vaan kala saa rasvahapponsa merilevästä. Siinä on toki pikkasen luonnon kiertokulkua välissä, ennen kuin tuo levä päätyy omega-3:ksi kirjoloheen, mutta levä on se kiertokulun alkupää joka tapauksessa.
Tässä on muuten syy sille, miksi kasvatettu kala ei enää sisällä samaan malliin rasvahappoja kuin ennen: kasvatettu kala syö mm. vehnää, soijaa ja rypsiä. Ei nimeksikään EPAa tai DHAta näissä..
Piristävä poikkeus tähän on muuten kotimainen Benella, jonka rehussa turvataan omegat, mutta nekin kalaparat syö siis jotain rehupellettiä. (En tiedä syökö kalat pellettejä, mutta kasvatattu kala nyt joka tapauksessa syö rehua.)
Yleisimmin kalaöljyt valmistetaan makrillista, sardiinista ja sardellista. Nämä ovat kylmän meren kaloja, joiden kannoissa on merkkejä hupenemisesta. Vastuullisen kalastamisen rajat alkavat tulla vastaan. Siksikin vegaaninen vaihtoehto en erittäin suositeltava.
Vegaaninen kalaöljy valmistetaan levästä
Vegaaninen BalanceOil Vegan valmistetaan kokonaan kasviperäisistä raaka-aineista, D3-vitamiinia myöten.
Öljyn omega-3 saadaan schizochytrium sp. -mikrolevästä. Levä kasvatetaan kasvattamoissa, joten sen tuottaminen ei kuormita vesistöjä eikä vähennä luonnollisia leväkantoja millään tavalla. Tässä on linkki leväkasvattamokuvaan, kuvassa ei nyt kyllä juuri tätä öljyä varten kasvateta mitään, mutta kasvatuslaitokset elintarvikelevään ovat melko samankaltaiset.
Levän lisäksi vegaaninen omega-3-öljy sisältää oliiviöljyä, echium-öljyä sekä D3-vitamiinia.
Oliiviöljyä lisätään kaikkiin BalanceOil-öljyihin turvaamaan polyfenoleineen omega-3-öljyä härskiintymiseltä. Polyfenolit ovat voimakas antioksidantti, joita on runsaasti kylmäpuristetussa oliiviöljyssä. Lisäksi oliiviöljy sisältää runsaasti omega-9-rasvahappoja.
Echiumin eli neidonkielen siemenistä saatava öljy tasapainottaa Vegan BalanceOilin rasvahappokoostumusta. Se sisältää toki myös omega-6-rasvahappoja, mutta kaksi kertaa vähemmän kuin ALA:aa ja SDA:ta (stearidonihappo), joista tämä jälkimmäinen muuntuu ALA:aa huomattavasti paremmin EPA:ksi ja DHA:ksi. Echiumin omega-6:siin kuuluu myös GLA, joka auttaa ylläpitämään normaalia hormoonitoimintaa ja on erityisen hyväksi iholle.
BalanceOil Veganin D3-vitamiini saadaan jäkälästä. Tätä et ehkä tiennyt, mutta se pillerinä popsittava D3-vitamiini ei ole vegaanista vaan se tehdään lampaanvillarasvasta eli lanoliinista.
Vegaanisen omega-3-öljyn terveyshyötyjä:
- vegaaninen omegaöljy on hyväksi aivojen terveydelle ja normaalille toiminnalle
BalanceOil Vegan hellii sydäntä
se tehostaa elimistön immuunipuolustusta
öljy suojaa veren rasva-aineita oksidatiiviselta stressiltä
omega-3-öljy edesauttaa silmien hyvinvointia
se ylläpitää veren normaalia triglyseridi-tasoa
vegaaninen omega-3 auttaa myös ylläpitämään normaalia verenpainetta
Yllä esitetyt ovat EFSA:n (Euroopan elintarviketurvallisuusviraston) hyväksymiä terveysväittämiä, eivät siis kenenkään hatusta vetämiä. Elintarvikkeista ja lisäravinteista saa käyttää terveysväittämiä vain, kun EFSA on ne hyväksynyt asettamiaan kriteereitä vastaaviksi.
Esimerkiksi “auttaa ylläpitämään normaalia verenpainetta” saa sanoa ruoasta tai lisäravinteesta, jonka vuorokausiannos sisältää vähintään 3 grammaa EPAa ja DHA:ta (annostus ei saisi muuten ylittää viittä grammaa päivässä).
Vegaaninen vaihtoehto omega-3-öljystä sopii erinomaisesti ihan kaikille, erityisesti heille, joille kala ei jostain syystä sovi. Tilaa tuote verkkokaupastani: Zinzino verkkokauppa. Tilatessasi tuotteen tuosta linkistä, saan provikkaa tilauksestasi.
Seuraathan jo blogiani Facebookissa, Instagramissa ja Pinterestissä?
Yksityisyytesi on meille tärkeää. Tutustu tietosuojaselosteeseen.